Hoe vergroot ik mijn kansen op de arbeidsmarkt zonder werkervaring?

Blog,
Blog
18 January 2024

"Sorry, we geven de voorkeur aan kandidaten met meer ervaring." Deze zin is helaas een veelgehoorde afwijzing voor pas afgestudeerden. Maar maak je geen zorgen, hier zijn enkele tips om je aantrekkelijker te maken voor potentiële werkgevers.

Stage
Zoek naar stageplekken in jouw vakgebied. Zelfs onbetaalde stages kunnen waardevol zijn om werkervaring op te doen en contacten te leggen. Als je tijdens je stage uitblinkt, is de kans groot dat het stagebedrijf je graag in het team verwelkomt.

Netwerken
Misschien schrikt het woord 'netwerken' je af, maar het is van groot belang. Een sterk professioneel netwerk kan onschatbaar zijn bij het vinden van werk. Maak gebruik van professionele netwerken, zowel online als offline. Doe mee aan relevante evenementen, meld je aan bij professionele platforms zoals LinkedIn en neem deel aan discussies. Het aangaan van gesprekken kan leiden tot waardevolle connecties en kansen

Cursussen
Relevante cursussen kunnen ervoor zorgen dat je aantrekkelijker wordt voor werkgevers die specifieke expertise zoeken. Het toont ook aan dat je bereid bent extra inspanningen te leveren

Opbouwen van een portfolio
Creëer een portfolio met voorbeelden van projecten, taken of opdrachten die je hebt voltooid tijdens opleidingen, vrijwilligerswerk of stages. Een goed samengesteld portfolio kan dienen als bewijs van je vaardigheden en capaciteiten.

Personal branding
Werk aan je online aanwezigheid en personal branding. Zorg ervoor dat je online profielen professioneel zijn en overeenkomen met de industrie waarin je geïnteresseerd bent.

Toon initiatief
Wees proactief en toon initiatief. Laat zien dat je bereid bent om extra stappen te zetten, te leren en bij te dragen aan het succes van het bedrijf.

Geef de moed niet op 
Het sollicitatieproces kan ontmoedigend zijn, maar blijf volharden. Blijf in jezelf geloven. Vroeg of laat vind je de baan die echt bij je past!

AgriFoodMatch BV gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?
Weigeren